اخیرا تبلیغات زیادی در مورد استفاده از اعمال جراحی برای درمان دیابت یا بیماری قند صورت می گیرد. این نوع اعمال جراحی همان هایی هستند که از آنها برای کاهش وزن استفاده می شود. این جراحی ها را میتوان بصورت باز و یا به توسط لاپاروسکوپی انجام داد ولی مکانیسم تاثیر آنها صرفنظر از روش انجام آن کاهش وزن است.
بسیاری از پزشکان عقیده دارند که با کم کردن وزن می توان دیابت نوع 2 را کنترل کرد و این اعمال جراحی می توانند بهتر از دارو و تغییر روش زندگی موثر باشد ولی عده ای دیگر از پزشکان می گویند این اعمال جراحی پرهزینه و بالقوه خطرناک هستند. البته پزشکانی که عقیده به استفاده از اعمال جراحی کاهش وزن برای کنترل دیابت دارند هرگز نمی گویند این روش دیابت را درمان می کند و تاکید دارند که این روش برای همه مناسب نیست.
محققان می گویند افراد چاق مبتلا به دیابت که نتوانسته اند با روش های معمولی وزن خود را کم کنند و یا نتوانسته اند دیابت خود را تحت کنترل درآورند و یا مدت ابتلاء آنها به دیابت کمتر از 4 سال بوده ممکن است بتوانند از این اعمال جراحی سود ببرند. با این حال همین محققین تاکید می کنند که استفاده از عمل جراحی آخرین اقدام معقول است نه اولین آنها.
این اعمال جراحی فقط در مورد آن دسته از افراد چاق مبتلا به دیابت توصیه می شود که از همه روش های دیگر برای کنترل بیماری خود استفاده کرده اند ولی موفق نبوده اند. همچنین این روش جراحی بیشتر در آن دسته از افراد چاق دیابتیک موثر است که از شروع بیماری دیابت آنها بیش از 4 سال نگذشته است.