علت کشیدگی دست در بچه ها (PULLED ELBOW) یا نیمه دررفتگی سر استخوان رادیوس (زند زبرین) در آرنج چیست ؟
در کودکان خردسال ، لیگامان های نگهدارندة استخوانها در آرنج هنوز از استحکام کافی برخوردار نیستند . در صورتی که دست در این سنین در کودکان دچار کشیدگی گردد ،سر استخوان زند زبرین در ناحیه آرنج از داخل لیگامان نگهدارنده اش دچار حالت نیمه دررفتگی میشود . این اتفاق گاهی هنگام بازی با همسن و سالها رخ میدهد و گاهی والدین یا فرد بزرگتر برای بلند کردن کودک ، او را از مچ دست گرفته و میکشند . ولی اشاره به این نکته ضروریست که کشیدگی دست در بچه ها (PULLED ELBOW) منحصر به موارد فوق نبوده و حتی ممکن است هنگام استراحت یا خواب رخ دهد .
علائم بالینی کشیدگی دست در بچه ها (PULLED ELBOW) یا نیمه دررفتگی سر استخوان رادیوس (زند زبرین) در آرنج چیست ؟
این عارضه خود را با درد در اندام فوقانی مبتلا نشان میدهد . در کودکان خردسال تر مشخص کردن دقیق محل درد در ناحیه آرنج ممکن است به راحتی میسر نباشد و به همین خاطر والدین تصور کنند اتفاقی در ناحیه شانه یا مچ دست فرزندشان افتاده است . کودکان بزرگتر بهتر میتوانند محل دقیق تمرکز درد در ناحیه آرنج را نشان بدهند . ماحصل اینکه کودک در این وضعیت اندام فوقانی سمت مبتلا را بیحرکت نگه داشته ، از تکان دادن آن پرهیز میکند . در این موارد مشاهده میشود کودک اندام سمت مبتلا را از کنار تنه آویزان کرده و در برابر هر تلاشی برای حرکت دادن دست بخصوص خم کردن آرنج و چرخاندن دست به صورتی که کف دست به سمت بالا قرار بگیرد مقاومت میکند یا دچار بیقراری میشود .
تشخیص کشیدگی دست در بچه ها (PULLED ELBOW) یا نیمه دررفتگی سر استخوان رادیوس (زند زبرین) در آرنج چگونه داده میشود ؟
پزشک معالج برای تشخیص این عارضه ، از شرح حالی مبتنی بر کشیده شدن دست کودک و در کنار آن از وضعیت قرارگیری دست بدون حرکت در کنار تنه استفاده میکند . در برخی از موارد یک یا چند مورد سابقه قبلی از اتفاق مشابه وجود داشته است که به تشخیص فعلی کمک مینماید . ازآنجاکه کودکان خردسال در ابراز محل دقیق درد و ذکر شرح حال مشخص از حادثه رویداده ممکن است ناتوان باشند لذا کلیه آسیبهای اندام فوقانی از شکستگیهای خفیف استخوانی تا آسیبهای غضروف رشد از مچ دست گرفته تا آرنج و کتف میتوانند در تشخیص افتراقی این عارضه قرار گیرند . پزشک معالج در کنار شرح حال با معاینه دقیقی که انجام میدهد ، محل دقیق درد ، حساسیت ، تورم یا تغییر شکل را در اندام شناسایی مینماید .
در اکثر موارد جهت تشخیص کشیدگی دست در بچهها نیاز به بررسیهای رادیوگرافی نمیباشد و شرح حال و معاینة بالینی جهت رسیدن به تشخیص کافی است . در صورت هرگونه تردیدی ، انجام رادیوگرافی ساده از اندام فوقانی مبتلا و آرنج ، این عارضه را از هر گونه آسیب دیگری در اندام فوقانی افتراق خواهد داد .
درمان کشیدگی دست در بچه ها (PULLED ELBOW) یا نیمه دررفتگی سر استخوان رادیوس (زند زبرین) در آرنج چیست ؟
پزشک معالج با مانوری که انجام میدهد اقدام به جااندازی مینماید . هنگام جااندازی شنیدن و احساس یک کلیک در ناحیه آرنج ، تشخیص صحیح عارضه و جا افتادن کامل آن را تأیید مینماید . از بین رفتن درد پس از چند دقیقه و شروع استفاده از دست نشاندهنده جا افتادن و بهبود عارضه میباشد . لذا میتوان کودک را پس از اقدام به جااندازی به فضای آرامی خارج از مطب برده و پس از چند دقیقه مشاهده کرد که کودک شروع به استفاده طبیعی از دست کرده و اجسام را میگیرد . در این وضعیت هم تشخیص قطعی شده و هم درمان با موفقیت انجام شده است و نیاز به بررسی رادیوگرافی جهت موفقیت جااندازی نمیباشد .
گاهی در کشیدگی دست در بچه ها (PULLED ELBOW) قبل از اینکه کودک توسط پزشک ویزیت شود ، نیمه دررفتگی سر استخوان رادیوس (زند زبرین) در آرنج بهطور خودبهخود جا میافتد . و علیرغم شرح حالی که از کشیده شدن دست و عدم استفاده از عضو برای مدتی وجود داشته پزشک هنگام معاینه مشاهده میکند که کودک هیچ دردی نداشته و به خوبی از دست استفاده میکنند . این جا افتادن خودبهخودی ممکن است هنگام تعویض لباس کودک یا تلاش برای عکسبرداری از دست در دپارتمان رادیولوژی اتفاق افتاده باشد .
مراقبتهای پس از جااندازی کشیدگی دست در بچه ها (PULLED ELBOW) یا نیمه دررفتگی سر استخوان رادیوس (زند زبرین) در آرنج چیست ؟
پس از جااندازی نیاز به هیچگونه اقدام درمانی خاصی وجود ندارد . نیازی به بستن عضو یا بیحرکتی نیست . تنها نکته مهم این است که این کودکان به دنبال کشیده شدن دست مستعد تکرار مجدد این عارضه هستند لذا به خانواده توصیه میشود به این مهم دقت کرده ، از کشیدن دست کودک یا بلند کردن کودک از مچ دستها بپرهیزند .
سیر بالینی کشیدگی دست در بچه ها (PULLED ELBOW) یا نیمه دررفتگی سر استخوان رادیوس (زند زبرین) در آرنج چیست ؟
کودکان مبتلا به شلی لیگامانی در ناحیه آرنج که دچار نیمه دررفتگی در آن ناحیه میشوند با پایان سن پنج سالگی بهبود پیدا کرده و با استحکام عناصر بافت نرم در ناحیه آرنج این عارضه دیگر تکرار نمیشود . لذا بعد از پنج سالگی به ندرت با چنین عارضهای در کودکان روبهرو میشویم.
ادرس مطب: مازندران_تنکابن_میدان شهید شیرودی_جنب آموزش و پرورش_ساختمان پارس_طبقه۲_واحد۱۸